2. Februar 2014

Warmte-isolerend

33_300x199Het stucgips van gipsblokken bestaat tot 60% uit kleine poriën. Daardoor is de warmtegeleidingscoëfficiënt erg laag en de warmte-isolerende werking goed. De wandoppervlakken voelen ook ’s winters warm aan. Er is geen onaangename koudestraling die de behaaglijkheid vermindert.

Door het massieve karakter van wanden van gipsblokken worden de warmteopslagcapaciteit van het gebouw en de thermische traagheid verbeterd. Scheidingswanden van gipsblokken zijn merendeels binnenwanden en behoren niet tot de thermische schil van een gebouw. Daarom worden hieraan geen eisen in het Bouwbesluit gesteld en behoeven geen berekeningen met betrekking tot de warmteweerstand te worden uitgevoerd.

Anders is het wanneer de gipsblokken gebruikt worden als voorzetwanden voor
buitenmuren of als scheidingswanden tussen verwarmde en niet-verwarmde
ruimten, bijvoorbeeld bij gesloten portiekwoningen. In die gevallen moet de warmteweerstand worden berekend afhankelijk van de wanddikte en de warmtegeleidingscoëfficiënt λ.

‹ Naar overzicht