4. Februar 2014

Niet radioactief

MultiGips Produkte mit unbedenklicher RadioaktivitätSommige opdrachtgevers zijn geïnteresseerd in de natuurlijke radioactiviteit van de bouwmaterialen die zij laten verwerken. De gipsblokken en pleistersystemen van MultiGips scoren zo laag in radioactiviteit, dat hun straling te verwaarlozen is en hun gebruik verantwoord.

Gips heeft, net als andere gesteenten, van nature enige radioactiviteit. De van nature aanwezige radioactiviteit van de grondstof gips is echter lager dan van de aardkorst. En met dezelfde pH-waarde (7) als de menselijke huid is gips veilig en gebruiksvriendelijk om te verwerken.

MultiGips heeft de natuurlijke radioactiviteit van haar producten laten onderzoeken door het Bundesamt für Strahlenschutz in Berlijn. Er is getest op Kalium-40, Radium-226, Thorium-232 en radon, overeenkomstig de EU-Aanbeveling RP 112 (Radiation Protection). De testresultaten zijn openbaar gemaakt via de milieuproductverklaringen (EPD of Environmental Product Declaration) van haar gipsblokken, gipspleisters en primers.

Milieuproductverklaring gipspleisterMilieuproductverklaring gipsblokkenMilieuproductverklaring gipsplamuur, gipsblokkenlijm

In de milieuproductverklaringen zijn naast de hoofdvereisten van ISO 14025 ook bewijzen en testresultaten opgenomen over de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) en over radioactiviteit. De radioactieve uitstoot is zo minimaal dat geen enkele negatieve invloed op de kwaliteit van binnenlucht is vastgesteld. De voorgestelde grenswaarde voor jaarlijkse stralingsdosis (0,3 mSv/a) werd in geen geval bereikt, zodat de gipsblokken en mortels van MultiGips onbeperkt toegepast kunnen worden.

‹ Naar overzicht